Renovering av belysning

Navigation
» Startsidan för projekt
» Tillbaka

Vi tyckte att vi behövde en tidstypisk takarmatur till biblioteket. En lampa med en tidig 1900-talsstil. Av en tillfällighet hittade vi en passande på Hjärtesaken, en antik- och kuriosabutik i Järbo. Visst reparationsbehov förelåg...

Här är stommen men den sköra glaskupan är undanställd innan renoveringen började.

Man kunde lätt konstatera att de elektriska kablarna inte var tillförlitliga.

Lampa före renovering Lampa före renovering
Mitt i armaturen sitter en liten kula där ledningarna förgrenar sig till de tre sidolamporna och huvudlampan.

Sidolamporna hålls i läge med en spiral som sittter på lamphållaren.
Den mystiska kulan Lamphållare för sidlampa
Aj då, en av lamphållarna var trasig. Mittpolen som ska vara i kontakt med lampsockeln var avbruten. Det ser man lätt under "operationslampan". Tur att det finns reservdelar i loppislagret.

Att ha en förstoringslampa är näst intill oumbärligt vid sådana här "urmakarjobb".
Under operationslampan Trasig kontaktdel
Alla lampsocklar skruvas isär och sladdar demonteras.

På bilden till höger en hel lampsockel.
Delarna skruvas isär Hel lampsockel
Kulan och lamphållarna av mässing får sig en putsning med det gamla hederliga Häxan-medlet. Det tar i alla fall bort den ingrodda smutsen.

Till höger har kulan monterats ihop med lamphållaren för huvudlampan.

Att dela kulan krävde 5.56, polygrip, skruvmejsel och fyra händer!
Häxan putsmedel Kula och hållare för huvudlampa
De nya sladdarna är tvinnade och tygklädda. För att inte trådarna ska krulla upp sig så provade jag att fixera de kapade ändarna med allroundlim. Lite kladdigt med det fungerade. För säkerhets skull tog jag även en kort bit eltape där det var påfrestningar på sladen. Universallim ...och eltape
Här har en lamphållare för en sidolampa monterats. Eftersom det snart inte går att få tag i glödlampor har vi bytt ljuskällan mot en 2 W ledlampa med E27 sockel. Huvudlampan är en 12 W energisparlampa.

Inuti den lilla kulan ska 10 sladdändar skarvas ihop på ett tillförlitligt sätt. Ett himla pillegöra kan man säga om man vill vara snäll. Helt perfekt blev det inte. Lämpliga skarvdon saknas.
Sidolampa klar Fattas bara att koppla ihop
Samtidigt passade vi på att ordna den andra lampan som ska sitta i hallen. Den hade vi sedan förut och den har legat nerpackad i nära 30 år!! Den kommer från ett gammalt hus som revs, tror jag.

Lampan saknade dock viktiga delar så vi vet egentligen inte hur den såg ut från början.

Del av takanslutningen Röret som går upp i takupphängningen (genom "koppen") är för trångt för en 3-ledarkabel så vi fick tvinna av en ledare. Det gör inget för lamphållaren är inte jordad.
Så här blev det i hallen när vi hängt upp lampan. Det är ännu lite provisoriskt för taket är inte klart. Det ska vara pärlspont. Och elanslutningen är gjord med en lös kabel.

Lampan ger ett mjukt ljus, men lite "platt" så den måste kompletteras med flera ljuspunkter på vägg och på byrån.
Lampan i hallen tänd Lampan i hallen
Lampan i biblioteket tycker vi passar utmärkt i den blandade miljön. Även här är den provisoriskt uppsatt. Och titta inte heller på bristen på fönsterfoder och taklist!

Bordslampan med mässingfot som är lätt renoverad tidigare passar bra också. Glaskupor som passar finns att köpa fortfarande.

Eftersom glödlampor tillhör en utdöende art måste man använda andra ljuskällor. Till taklampan i biblioteket har vi använt både LED-lampor (till sidoljusen) och en energisparlampa. De ger inte samma ljusfärg. LED ger blåvitt ljus.

Vi har inte hittat någon lagom svag energisparlampa - ännu. Och de har inte riktigt passande klotform.
Tak- och bordslampa i biblioteket Bordslampa
Även när lampan inte är tänd pryder den sin plats och den går bra ihop med det gamla brädtaket som vi har slitit så med för att få bort alla spikar från pappspänningen. Taklampa i biblioteket med ljuset tänt Taklampan i biblioteket
     
Inköp av sladdar och andra tillbehör har gjorts på Lystra i Uppsala där vi även fått goda råd m.m. Lystra Antik & kronrenovering

Navigation
» Startsidan
» Tillbaka

Uppdaterad 2011-01-21